Informatievaardigheden
De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen.
Om informatie te zoeken maak ik als docent in eerste instantie gebruik van de websites van de leveranciers van studiematerialen. Voorbeelden hiervan zijn: www.sarphati-dehandelsroute.nl en www.studiemeter.nl .
Sarphati is de uitgever van o.a. de boeken voor een aantal vakken die ik geef. Het gaat hierbij om de vakken: goederen, marketing, management en commercieel 1. Op hun site is veel materiaal te vinden zoals Powerpoints voor de lessen, bijpassende filmpjes en nieuwsitems. Ook bieden zij online toetsen per hoofdstuk en een overzicht van de toetstermen per vak onderverdeeld per hoofdstuk.
De website studiemeter is van uitgever Deviant. Deze site gebruik ik voor het vak Burgerschap. Op deze site zijn Powerpoints over de hoofdstukken te vinden, toetsen en video's + filmpjes die passen bij het onderwerp.
Daarnaast zoek ik via google vaak naar filmpjes die passen bij de vakinhoud. Mocht ik hierbij op een onveilige website terechtkomen dan krijg ik een melding op mijn laptop en zoek ik verder.
Via bijvoorbeeld de kennisbank van OFED (opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de elektrotechnische detailhandel) gebruik ik vaak toetsen en elearning modules met betrekking tot bijvoorbeeld: veiligheid op de winkelvloer en verkopen). De supermarktbranche (CBL) heeft ook een handige website: www.supermarkt.nl. Hier is vooral heel veel informatie te vinden over de supermarktbranche, maar ook zaken die voor alle detailhandelbedrijven van belang kunnen zijn. Dit integreer ik waar mogelijk in mijn lessen.
Voor al het bovenstaande geldt dat gebruik is toegestaan vanuit auteursrechtperspectief. Sarphati en Deviant stellen hun websites ter beschikking mits de boeken worden afgenomen. Is dit het geval dan krijg je als docent inlogcodes. De branche-organisaties OFED en CBL stellen hun modules ter beschikking om kennis te vergroten. Dit is vrij toegankelijk. Bij OFED moet je wel inlogcodes aanvragen, bij het CBL is de website vrij benaderbaar.
Ik leg de studenten ook uit dat ik als docent gebruik maak van dergelijke websites, omdat de uitgever of de branche niet alleen de materialen gratis ter beschikking stelt ter kennisbevordering, maar deze sites ook betrouwbaar zijn. Ook voor toetsing maak ik daarom vaak gebruik van Sarphati, Deviant, CBL of OFED. Wanneer nodig wijs ik de studenten op de risico's van onbeveiligde sites. Dit is alleen voor het vak ICT dat ik gegeven heb. Zo heb ik ze bijvoorbeeld verteld van het slotje op een site of https in plaats van htttp. Ook vertel ik hen hoe zij bijvoorbeeld phising kunnen herkennen en toon ik hen de site van de fraudehelpdesk en leg uit dat ze dit als naslagwerk kunnen gebruiken.
De docent toont aan dat hij verantwoord kan omgaan met andermans (digitale) producten en op de hoogte is van de regels met betrekking tot plagiaat en plagiaatpreventie.
Voor het bovenstaande geldt dat ik als docent specifiek voor lesdoelen delen mag gebruiken van online beschikbare materialen. Buiten het hierboven omschreven gebruik mag je maximaal 10% van bijvoorbeeld een online boek gebruiken. DIt heb ik tot op heden nog niet gedaan.
Hieronder de e-learning modules die op de site www.supermarkt.nl te vinden zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb