Het maken van didactische keuzes

De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.
Hiernaast een afbeelding van a wheel of pedagogy. Vanuit de vier hoofdcategorieën werk ik voornamelijk met werkgerelateerd leren, zoals op het moment dat ik een e-learning module toepas zoals die van het OFED: https://kennisbank.ofed.nl/skills/verkooptraining-intro
Ook maak ik gebruik van online (proef)toetsen van uitgevers, zoals bij kennismanagement al is getoond. Dit valt onder de hoofdcategorie: onafhankelijk leren.
De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.
Definitie Elektronische Leeromgeving:
Het geheel van ICT-middelen ter ondersteuning van de leeromgeving van een student.
Voordat ik met de les begin, start ik mijn laptop op, sluit deze aan op het electriciteitsnetwerk en aan de beamer. Vaak start ik de beamer nog niet gelijk op. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het gastheerschap (Slooter, De vijf rollen van de leraar, 2015). Als de beamer al aan staat, wordt de aandacht van de student wellicht te veel getrokken naar wat er al op het bord staat in plaats van de ontvangst en zijn/haar en mijn rol hierin.
Op het moment dat de beamer wel aangaat, staat mijn PowerPoint presentatie al klaar. Deze bereid ik voor en zet ik klaar op de Y-schijf in mijn persoonlijke map. De PPT is tegelijkertijd mijn lesvoorbereiding en handvat voor de les. Vanuit de didactiek zorg ik ervoor dat deze duidelijk leesbaar is. Wel moet ik er nog steeds op letten dat ik niet te veel informatie op een PPT kwijt wil.
Hieronder een voorbeeld van een les 'Goederen':
In deze PPT komen elke keer een aantal regels terug. De regel die betrekking heeft op ICT die elke keer terugkomt is het gebruik van de mobiele telefoon. Tot en met periode 2 staat op de PPT (zie hierboven) dat de telefoon op tafel gelegd moet worden.
Dit bleek voor studenten toch te verleidelijk. Vanaf periode 3 vraag ik de studenten om hun mobiel weg te leggen zolang ik bezig ben met uitleggen. Bij zelfstandig werken mogen zij vervolgens wel hun mobiel erbij pakken.
De docent toont aan individuele leerprocessen en samenwerkend leren te kunnen aansturen en begeleiden met een effectieve inzet van ICT.
Op sommige momenten is het zelfs noodzakelijk voor de student om zijn/haar mobiele telefoon erbij te pakken. Als de student geen PC bij zich heeft en ze in de les een tussentijdse check hebben na de afronding van een hoofdstuk, moeten ze op hun mobiele telefoon de toets doen. Hieronder nogmaals het voorbeeld van de Sarphati website voor het vak 'goederen'.

In zowel de toetsmodules van Sarphati (zie foto hierboven) als de e-learning modules is een eindbeoordeling of certificaat opgenomen. Omdat studenten zelfstandig bezig zijn, krijgen ze van mij altijd de opdracht deze eindbeoordeling of het certificaat te mailen.
Voor het vak 'Goederen' heb ik onlangs een Socrative gemaakt. Het mooie is dat je makkelijk mee kunt kijken hoe ver de studenten zijn en ook kunt zien op welke onderdelen de studenten nog bijgespijkerd moeten worden. Ik gebruik deze toets puur formatief. Via ESS koopt de afdeling Handel & Ondernemen namelijk de summatieve toetsen in.
Hieronder het resultaat van de Socrative toets 'Goederen':

Maak jouw eigen website met JouwWeb