Mediawijsheid

 

De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media.

Mediawijsheid is voor mij een belangrijk onderwerp. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit bij ons thuis heel erg leeft. Mijn man is namelijk IT security consultant. Daarnaast vind ik het van groot belang voor de student. Er gebeurt zoveel op ICT gebied en ook in zo'n razend tempo, dat het belangrijk is om studenten 'weerbaarder' te maken. Op school is dit mogelijk door kennisoverdracht.

 

De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen kan selecteren, passend bij hun leeftijd, sociaal- emotionele en morele ontwikkeling.

Dit betekent dat ik bijvoorbeeld een aantal mediawijsheid-lessen heb verzorgd voor niveau 2 studenten. Dit gebeurde tijdens het vak 'ICT'.  Ik heb hiervoor creative commons PowerPoint materiaal gebruikt van Koning Willem 1 colllege in Den Bosch. Ik kreeg hier toegang toe na aanschaf van het bijbehorende boek. De auteur gaf duidelijk aan dat alle PPT materialen aangepast mochten worden, mits overal het logo van de school aanwezig bleef. Waar nodig heb ik dit ook gedaan. Ik heb in deze lessen vooral gefocust op de reden waarom mediawijsheid belangrijk is voor de student.

 

Hieronder een foto van een PPT slide over mediawijsheid en één filmpje dat ik heb laten zien over mediawijsheid.

 

 

Daarnaast heb ik op internet de zogenaamde Digiduck gevonden. Dit is een heel laagdrempelige manier om studenten niveau 2 in aanraking te brengen met veilig internetten. Kennisnet is betrokken bij deze publicatie. Door differentiatie aan te bieden: lessen te geven, filmpjes te laten zien, maar ook bijvoorbeeld de DigiDuck in te zetten sluit ik beter aan bij de leefwereld van de student zoals aangegeven door Kolb (Geerts & Kralingen, Handboek voor de Leraren, 2016)

 

DigiDuck
PDF – 19,0 MB 155 downloads

 

De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale  wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

Zelf gebruik ik email en whatsapp om te communiceren met zowel mijn collega's als mijn (mentor)leerlingen. Ik merk daarbij dat email voor studenten minder interessant is. Als er dus vanuit school of mijzelf een mail gestuurd wordt naar de student, maak ik hiervan een melding in de groeps- of persoonlijke whatsapp omgeving.

 

Voor bijvoorbeeld het Adidas project (in het kort: ontwerp en presenteer een zelf ontworpen Adidas schoen) heb ik er bewust voor gekozen om Instagram te integreren. De reden is dat dit voor studenten en dus ook voor verkopende partijen een belangrijk medium voor communicatie is. Op de Insta-side moeten de studenten hun doelgroep presenteren en de schoen die zij ontworpen hebben. De studenten blijken dit een leuk onderdeel te vinden. Dit blijkt uit het feit dat ze ook serieus volgers werven om de door hen gemaakte pagina te bezoeken.

Ik ben van mening dat bijvoorbeeld Whatsapp of Instagram hierbij belangrijk zijn, omdat studenten steeds meer via deze media communiceren. Games zijn voor jongeren ook een belangrijk onderdeel van hun leefwereld. Gamification heeft dan ook mijn interesse, maar vooralsnog ontbreken tijd, middelen en geld om hier iets binnen mijn onderwijs mee te doen.

 

Ook kunnen mijn collega's bij mijn persoonlijke map op de Y-schijf. Op deze manier kunnen zij bijvoorbeeld gebruik maken van het lesmateriaal dat ik heb verzameld voor de lessen ICT -> mediawijsheid.

 

De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico’s van internetgebruik.

Hierbij verwijs ik graag naar het kopje informatievaardigheden, waar ik dit onderwerp al heb behandeld.

 

De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen.

Hieronder is een deel van de homepage van 'Stop pesten nu!' opgenomen. Tijdens de mediawijsheidlessen heb ik ook hieraan aandacht besteed. Het bleek voor niveau 2 leerlingen best lastig om hierover te spreken. Het bleek uiteindelijk dat best veel studenten wel eens online zijn gepest of zelf pestten. Bij de laatsten was het opmerkelijk dat eigenlijk pas op het MBO het besef kwam dat zij pesters waren.

 

De zelfde stichting heeft een pestprotocol voor het MBO opgesteld. Ik heb hier de link opgenomen:

https://www.stoppestennu.nl/sites/default/files/uploads/pestprotocol_structurele_aanpak_bij_pesten.pdf

 

De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

 

Bij deze competentie verwijs ik graag naar de tekst hierboven. Zoals inmiddels duidelijk zal zijn besteed ik binnen de les zeer regelmatig aandacht en gebruik ik ook internet en social media zodat studenten deze kunnen gebruiken voor hun eigen leren.